Akkerbouw

Achtergrond

Aanbod vroege aardappelen komt op gang

De markt voor vroege tafelaardappelen is rustig gestemd. Kenmerkend voor de huidige situatie is een zeer wisselend beeld van land tot land en zelfs van regio tot regio.

Dat heeft alles te maken met de verschillende groeiomstandigheden de afgelopen weken. In het noorden van Nederland is het bijvoorbeeld nog steeds erg droog, terwijl Zeeland en Zeeuws-Vlaanderen behoorlijk wat millimeters hebben gehad, waardoor het gewas er een stuk is opgeknapt. Voor aardappelen die nat zijn gerooid geldt dat bederf op de loer ligt. Dat vertraagt voor die partijen de aanvoer naar de groothandel.In Duitsland is de afzet nog sterk regionaal, maar komt steeds meer huid-vast aanbod om te kunnen zorgen voor flinke aanvoer naar de supermarkten.

Het aanbod leek in Nederland al vroeg in het seizoen te beginnen. Veel vraag naar de eerste aardappelen is er niettemin niet geweest. Het best is dat te zien aan de snel gedaalde prijzen van de Zeeuwse primeurveiling Alvantho op Tholen. Weliswaar stabiliseren de veilingopbrengsten er nu, ze staan op erg laag peil. Qua aanvoer is Alvantho over het hoogtepunt heen, maar het gaat op Tholen uiteraard om de allereerste aardappelen van het seizoen. In de rest van Nederland is het aanbod vroege aardappelen nog niet bijster groot. De groei is over het algemeen vlot gegaan. Momenteel worden percelen doodgespoten omdat ze er ofwel gewoon aan toe zijn, ofwel om te vermijden dat te veel moeilijk te verkopen bovenmaatse aardappelen worden geoogst. Naar schatting zijn pas over vier weken volop tafelaardappelen van Nederlandse bodem te krijgen.

Prognose: rustige markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.