Akkerbouw

Achtergrond

Zwakke handel fritesgeschikt bij lage prijzen

Uien zijn bij de telers onderhand op, maar voor de koper van frites- en exportaardappelen is her en der nog wel een partijtje te krijgen voor een vriendenprijs. Dat neemt niet weg dat er een tamelijk kalme handel is.

Enkele noteringen bleven deze week wegens gebrek aan transacties zelfs geheel uit, te weten die voor Bintjes in België (Belgapom) en in Frankrijk (RNM). In eigen land was er meer activiteit, volgens melding van Verenigde Telers Akkerbouw niet eens beneden gemiddeld. De prijzen staan weliswaar onder druk. Rechtstreekse handel tussen telers en verwerkers betreft buiten Bintjes nog steeds hoofdzakelijk meeleveraardappelen. Markies trekt prijstechnisch de kar, in deze periode doorgaans de best bakkende en nu ook meest gevraagde fritesaardappel. Agria's, vooral in trek voor productie van verse frites, zijn minder in trek dan in maart en april, toen Zwitserland daarvoor nog veel plaats had. Nieuwe fritesaardappelen zullen niet lang op zich laten wachten, de vraag is alleen of er ook meteen voldoende volume beschikbaar komt voor de fritesfabrieken om geheel op nieuwe oogst te kunnen overgaan.

Prognose: tamme handel

Of registreer je om te kunnen reageren.