Akkerbouw

Achtergrond 1139 x bekeken

Zaai-uien raken uitverkocht

Drie weken eerder dan vorig seizoen heeft Emmeloord het noteren van de uienprijzen gestaakt, zoals gebruikelijk als laatste van de telersbeurzen.

Bij de boer nog aanwezige uien leveren onvoldoende handel op om nog een echte telersprijs uit te brengen. De sterke schommelingen van de door Emmeloord in de vorige weken nog gemelde prijzen kwam door problematische afzet van te duur ingekochte en verwerkte uien, die verpakkers en sorteerders beneden kostprijs hebben gedumpt om er maar vanaf te zijn. De export van uien is vanaf eind april teruggezakt naar een beneden gemiddeld niveau. Volgens Bureau Uienmarkt Informatie is de overigens kleine restvoorraad in bewaring nu overwegend in bezit van de handel. Weliswaar is er in het buitenland meer aanvoer gekomen van uien nieuwe oogst, nog beschikbare Nederlandse partijen van goede kwaliteit (en die is schaars) kunnen nog kopers vinden. Mogelijk kan de vroeg in het jaar vallende islamitische vastenmaand Ramadan zorgen voor meer levering aan Afrikaanse bestemmingen als Mauretanië. De eerste flinke tonnages plantuien laten nog even op zich wachten. Eerste winteruien zijn al wel geoogst, maar niet in grote hoeveelheden. Deze (nog) dure uien zijn voor de echte kortetermijnhandel. De vraag is beperkt.

Prognose: stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.