Akkerbouw

Achtergrond

Vroege fritesgeschikt vlot op de markt

De eerste vroege aardappelen voor verwerking zijn in week 27, dat is de eerste week van juli, waarschijnlijk al wel te krijgen. Dat is behoorlijk vroeg.

Weliswaar zijn er ook na het vorige aardappeljaar 2012/'13 erg snel vroege aardappelen op de markt gekomen, dat was echter noodgedwongen. Er zijn destijds arealen 'geslacht' omdat men zat te springen om grondstof vanwege voortijdig uitgeputte voorraden van de oude oogst. Die noodzaak is er nu niet, maar om geheel te kunnen overgaan op de nieuwe moeten de fabrieken ook nu wel staat kunnen maken op voldoende aangevoerd volume. Het weer is de vorige week wat gekalmeerd (kouder), maar ziekteproblemen daargelaten ziet het er niet slecht uit voor de vroege. Uit eerste proefrooiingen in België blijkt dat Première betere opbrengsten levert dan in de voorgaande vier jaar, meldt het proefcentrum voor de aardappelteelt PCA. Daarbij is uitgegaan van het aantal groeidagen, er is dit voorjaar erg vroeg (10 dagen eerder dan gewoon) gepoot. Gemeten naar datum bracht Première alleen in 2007 meer op. De frietkwaliteit is – nog - matig, meldt PCA.

Voorlopig kunnen de verwerkers nog simpel voort met de contractleveringen en de overproductie uit die hoek. Prijsverhoging zit er niet in, omdat het ontbreekt aan vraag uit alternatieve kanalen om daar fritesaardappelen af te zetten. Een signaal is dat de notering van VTA voor de ondermaatse fritesgeschikte aardappelen vrijdag nog met 50 cent per 100 kilo is verlaagd, naar €3 tot €4 per 100 kilo.

Prognose: stabiel laag

Of registreer je om te kunnen reageren.