Akkerbouw

Achtergrond

Termijnprijs nieuwe oogst leeft op

Terwijl de oude oogst van aardappelen op haar laagste niveau van het seizoen het jaar afsloot, liet de nieuwe oogst vorige week vrijdag een mooie opleving zien van de prijs op de termijnmarkt.

Voor het juni-contract was donderdag de laatste handelsdag. Met de beursnotering van Rotterdam die iets zakte en een onveranderde notering in Goes leek richting het einde van de week de kans op een licht herstel ook verkeken.

Met een licht dalende notering in Duitsland en geen verrassing in de notering van Emmeloord sloot het juni-contract af op €5,90 en kon er eindelijk een punt gezet worden achter het teleurstellend verlopen seizoen.

Met de oude oogst van de borden gingen de noteringen voor de nieuwe oogst op vrijdag meteen een stapje omhoog. Het warme weer dat voorspeld werd voor het Pinksterweekend zorgde voor stemming in de termijnmarkt. Het blijft echter een weersmarkt en elke dag zijn er twee à drie totaal verschillende weerberichten te zien op de verschillende weersites.

Maar met temperaturen die richting de dertig graden leken te gaan lopen in het weekend en het feit dat heel juni, juli en augustus nog voor de deur staan, kwam het besef weer terug in de markt dat er nog een hoop kan gebeuren voor de aardappels in de schuur liggen.

De stemming blijft echter bepaald worden door het weer c.q. groeiomstandigheden van de aardappelen. De stap erbij van vrijdag kon zo weer ingeleverd worden na het weekend.

April 2015 sloot vrijdag op €12,50. Op maandag zijn hiervoor 73 contracten verhandeld en sloot april 2015 op €11,70.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.