Akkerbouw

Achtergrond

Termijnmarkt niet echt in beweging

Proefrooiingen, export- en verwerkingscijfers en Franse areaalcijfers lieten vrijdag 20 juni de aardappeltermijnmarkt niet in beweging komen

Het was een weinig spannende dag op de aardappeltermijnmarkt op deze vrijdag. Voor de markt openging kwam Belgapom voor het eerst sinds drie weken weer met een notering uit. Voor zowel Bintje als Fontane werd €3,00 genoteerd. Vanaf oktober vorig jaar is het wachten geweest op de opleving van de fysieke markt. De conclusie luidt echter dat deze tot de tweede helft van juni nog steeds niet gekomen is en we een gestaag dalende trend hebben gezien in de prijzen voor aardappelen het afgelopen seizoen.

Voor het nieuwe seizoen is er nog hoop gelukkig. De start is prima geweest, het vertrouwen zakte weg vroeg in het seizoen, maar de afgelopen weken is de markt wat hersteld en gestabiliseerd. Het wisselvallige weer heeft na Pinksteren plaatsgemaakt voor iets stabieler weer, maar extremen treden nog niet op. Het is pas half juni en er kan nog een hoop gebeuren en die opvatting zorgt de afgelopen week voor een markt tussen de €12 en €13.

De weersvoorspellingen wisselen enkele keren per dag. Komende dagen lijkt er weinig neerslag te komen, maar wat er richting volgend weekend gaat komen is moeilijk te voorspellen. Wisselvallig weer zal de stemming wat onder druk zetten, terwijl een droge voorspelling komende maandag de aardappeltermijnmarkt de €13 weer eens kan gaan laten testen.

Vanuit Frankrijk kwam vrijdag ook het cijfer van UNPT over het areaal voor het komende seizoen. UNPT verwacht (na het invullen van enquêtes door boeren) een areaal van 121.410 hectare aan bewaaraardappelen. Dat is een groei van 3,6 procent, ofwel 4.260 hectare ten opzichte van vorig jaar. Grootste toenames zitten in Nord-Pas de Calais met 2.200 hectare meer en in Picardië met 910 hectare uitbreiding.

De eerste proefrooi-cijfers van Premiere in België zijn ook bekend gemaakt. Met gemiddeld 28 ton per hectare na 89 groeidagen is de bruto-opbrengst na hetzelfde aantal groeidagen beter dan de afgelopen vier jaar, maar minder dan 2007, 2008 en 2009. Gekeken naar de opbrengst op 17 juni was alleen in 2007 de opbrengst beter de afgelopen acht jaar.

Na het sluiten van de markt werden ook de verwerkingscijfers van mei bekend gemaakt. Net als de rest van het afgelopen seizoen weer uitstekende cijfers. Met 325.700 ton aan verwerkt product ligt dit ongeveer 37.000 ton hoger in vergelijking met vorig jaar. Ook vergeleken met april een stijging van bijna 10.000 ton.

De exportcijfers voor mei waren ook goed met 91.931 ton. Grootste gedeelte hiervan verdween richting België en Duitsland (respectievelijk 30.412 en 23.351 ton). Hierdoor komt het totaal aan export op 751.476 ton voor dit oogstjaar. Dit jaar zijn de stijgingen qua export te vinden bij Duitsland (+6.000), Hongarije (+10.000), Polen (+12.000) en Tsjechië (+11.000). Grootste dalingen bij België (-44.000) en Engeland (-142.000).

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.