Akkerbouw

Achtergrond

Sterk slot termijnmarkt nieuwe oogst

De termijnmarkt liet aan het einde van de vorige week een sterk slot zien, met €12,80 (+0,20). De opening van de markt was vast, met een hoogste prijs van €13,20 en een hoge dagomzet van 329 contracten.

In de loop van vrijdag werd de termijnprijs getemperd door aanbod van winstnemers. De slotnotering kwam daardoor uit op €12,80. Dat is een stijging van anderhalve euro ten opzichte van het begin van de week.

De ommekeer in de termijnmarkt kwam verrassend snel tot stand. Vorige week brak de termijnprijs uit de dalende trend waarin de markt zich bevond sinds begin april. Het wordt duidelijk dat de nieuwe oogst zich begint te onttrekken aan de zeer slechte stemming waarmee de oude oogst het seizoen heeft beëindigd. Per saldo daalden de afgelopen week de regionale beursnoteringen in Nederland nog fors. In België en Frankrijk werd vrijdag niet meer genoteerd voor de oude oogst. Alleen PCA/Fiwap kwam op dinsdag 10 juni nog met een notering, van €3,00-5,00 (-0,50).

De stemming in de nieuwe oogst werd aangewakkerd door verschillende factoren. Het noodweer deed aanvankelijk weinig maar de omslag naar droger en stabiel zomerweer door invloed van hoge druk boven Noordwest-Europa zorgde voor de toenemende koopbelangstelling. Mede door het gematigde prijsniveau kon de termijnprijs zich gemakkelijk herstellen naar het niveau van €13,00. De komende weken zal blijken of de huidige omstandigheden voldoende zijn om de pessimistische verwachtingen definitief om te buigen naar een 'structureel' stijgende trend.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.