Akkerbouw

Achtergrond

Prognose drukt prijs nieuwe oogst

De landbouwbeurzen verhogen deze week de tarwenoteringen. In Groningen steeg de voertarweprijs met €7 naar €193. De notering in Goes steeg €1 naar €170. De rijksdienst RVO.nl verhoogt de EU-tarwenotering met €8 naar €199 per ton.

Maar de noteringen zeggen niet zo veel meer. Er wordt weinig gehandeld omdat de oude oogst vrijwel op is. Eén transactie kan daardoor een grote invloed hebben op de notering. Bovendien wordt op de termijnmarkt in Parijs niet meer gehandeld in oude oogst. Dat geeft ook geen richting meer aan de beursnoteringen.

De tarwenoteringen zakten begin deze week verder op de termijnmarkten in Parijs en Chicago. Er worden grote oogsten verwacht op het noordelijk halfrond. In Parijs is de novembernotering voor tarwe naar het laagste niveau in negen maanden gezakt. In Chicago daalde de tarweprijs sinds begin mei met ruim 20 procent. In Chicago krijgt de tarweprijs een extra duw omlaag, omdat Egypte opnieuw de Verenigde Staten links laat liggen. Egypte kocht vorige week 180.000 ton tarwe. Daarvan komt 120.000 ton uit Roemenië, 60.000 ton uit Rusland en geen korrel uit de VS. Amerikaanse tarwe is nog te duur voor de importeurs.

De komende weken bepaalt het weer de tarweprijs. Veel tarwe op het noordelijk halfrond zit in de fase van de korrelvulling. Daar heeft het gewas vocht voor nodig. Alleen aanhoudend droog weer kan de prijs omhoog duwen. Anders moet de sector de komende weken rekening houden met druk op de tarweprijs.

Prognose: prijs nieuwe oogst daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.