Akkerbouw

Achtergrond laatste update:26 jun 2014

Markt voor primeurs kent lage prijzen

In de tafelaardappelenmarkt is er overwegend aanbod van Spaanse en Portugese aardappelen en nog wat laatste uit Israël en Egypte. De prijzen van primeurs staan in Duitsland onder druk.

De aardappelen van de eigen teelt zijn nog niet huidvast, waardoor ze maar moeizaam een plekje veroveren in de grootschaliger handel, c.q. supermarkten. Het is nu meer een kwestie van verkoop via de lokale groenteboer. Er is eigenlijk alleen afzet van de pas gerooide vroege aardappelen in de directe omgeving. Dat komt ook doordat overal aanvoer op gang komt.

De Duitse discounters gaan in de komende weken meer en meer Duitse aardappelen kopen, voorlopig meest uit de eigen regio. De telers uit de Pfalz, belangrijk productiegebied van vroege aardappelen, wachten nog steeds op een groei van de vraag. In de Benelux verkopen ze minder dan gebruikelijk, doordat daar de eigen primeurs ook zéér vroeg zijn. Ter illustratie: in Zeeland is het seizoen voor Alvantho, de primeurveiling op Tholen, totaal anders gestart dan vorig jaar, toen het juist erg laat begon. Er zit tussen deze beide uitersten vrijwel een volle maand. De veiling komt inmiddels op gang wat betreft de aangevoerde volumes. De prijzen vallen niet mee. Doré haalde vorige week opbrengsten tussen €20 en €35. Dat is uiterst matig. Voor de Zeeuwse primeurs heeft dit voorjaar zowel qua start als prijsvorming erg veel weg van het oogstjaar 2011/'12, met dien verstande dat de prijzen nu zelfs nog iets lager liggen dan in dat voor de telers rampzalige seizoen.

Prognose: prijsdaling.

Of registreer je om te kunnen reageren.