Akkerbouw

Achtergrond

Licht herstel termijnprijs voor weekend

De aardappeltermijnmarkt trok vrijdag het lichte prijsherstel door naar een top van €12. Met een omzet van 217 contracten sloot de markt op €11,60 (+30 cent). De prijshoudende stemming werd veroorzaakt door het gebrek aan verkoopbelangstelling aan de onderkant van de handelsrange.

Dit seizoen heeft de termijnmarkt een bodem laten zien tussen €10,50 en €11,00. Deze werd  de afgelopen week  kortstondig getest na de bekendmaking van de areaalcijfers van Nederland (+3,5 procent).  De dalende trend werd in de eerste helft van de week  veroorzaakt door de voorspelling van wisselvalliger weer vanaf het weekend, waarmee  de termijnprijs vooruit liep op de verwachtingen.

In België en Frankrijk werd geen notering meer gemaakt voor de oude oogst. De openstaande positie van de termijnmarkt steeg naar 2.052 (+13) contracten. Er was deze week nog enige belangstelling (oude oogst) voor het ras Markies met bestemming Engelse industrie. De Potato Council maakte vrijdag voorlopige areaalcijfers en oogstverwachting  bekend, men raamt  119.900 hectare. Dit is een verlaging van 2,1 procent en tevens het laagste areaal sinds 2005. De productie wordt geraamd op 5,39 (-300.000 ton) miljoen ton, alleen de oogst in het rampjaar 2012 is lager dan de verwachting van het huidige seizoen.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.