Akkerbouw

Achtergrond

Lage prijzen bij overgang op nieuwe oogst

De aardappelnoteringen van de beurs Rotterdam van maandag 30 juni waren de laatste van het seizoen. Dat is twee weken later dan vorig jaar.

De oogst 2013 was in juni vorig jaar dan ook schoon op voordat er nieuwe aanvoer in zicht was. Vandaar een destijds erg hoge slotnotering voor fritesgeschikt met bestemming Nederland, België en Duitsland à €31,00 tot €37,00 per 100 kilo. De huidige slotprijs is met €4,00-6,00 minder dan een vijfde. Emmeloord noteerde donderdag 26 juni niet meer wegens ontbrekende transacties. Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) kan niettemin gewoon een prijs zetten en meldt nog wel handel. De VTA-telersprijs loopt van €4,00 tot €7,00 voor zowel fritesgeschikte aardappelen als voor export. Zolang de nieuwe oogst nog niet volop aangevoerd wordt, blijven goede fritesaardappelen uit de schuur plaatsbaar. De industrie kan ze bij de huidige prijzen nog best gebruiken. Soepel verloopt de verkoop echter niet. Bintjes zijn vrijwel niet te slijten. Inkopers voor de Britse productie van verse frieten kunnen nu gebruikmaken van de lage prijzen om erg goedkoop, voor hooguit €8,00 per 100 kilo, nog partijtjes Markies van de oude oogst in te kopen.

De eerste fritesgeschikte aardappelen van de nieuwe oogst zijn er dus al in Nederland, maar de volumes vallen volgens de eerste berichten niet erg mee, wel de doorsnee grootte. In België beloven de eerste rooiproeven van de vroege, zoals Première, meer. Daar denkt men begin augustus ook al de eerste Bintjes te oogsten.

Prognose: rustig

Of registreer je om te kunnen reageren.