Akkerbouw

Achtergrond

IJsbergsla gaat lekker

Netjes, zo wordt de prijsvorming voor ijsbergsla door verschillende bronnen betiteld, met rond de €4 per doos.

Er zijn niet direct redenen aan te voeren waarom dit niveau niet gehandhaafd zou blijven, ervan uitgaand dat de productie geen onverwachte pieken vertoont. Het aanbod kan in de weken 26 en 27 door de snellere groei wat oplopen, maar daar staat dit jaar tegenover dat de productie tot op heden rustig en stabiel in de pas loopt met de vraag. Dat maakt dat er voor telers geen reden is te wachten met snijden: daarom blijft de productie in kilo's per hectare beperkt en blijft de kwaliteit op niveau, gemiddeld genomen met goede oogstpercentages. Alleen waar de afdekking te lang is blijven liggen, zijn de slagingspercentages lager.

In Zuid-Nederland wordt inmiddels overal geoogst in plantingen die niet meer zijn afgedekt. De bollen van deze teelten zijn wel iets compacter dan van de bedekte teelten. In Noord-Holland is men juist in deze periode aan het omschakelen.

De start van het seizoen was stroef, zoals ook al wel werd verwacht. Op het moment dat dat hier de eerste sla werd gesneden, zat de markt nog vol Spaans product. Dit kenterde vanaf eind week 20, met de overstap van retail van Spaanse naar Nederlandse leverprogramma's. Bijkomend is dat de oogst in Noord-Duitsland juist relatief traag op gang kwam, en het aanbod ook nu nog niet overloopt, als gevolg van achterblijvende temperaturen aldaar.

Tendens: rustige markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.