Akkerbouw

Achtergrond

Goede prognoses drukken graanprijzen

Na zes weken van daling, verhoogt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) deze week de notering voor EU-voertarwe. De notering stijgt €2 naar €196 per ton, franco geleverd in Rotterdam.

Zeven weken geleden stond de notering nog op €214. De EU-notering voor mais blijft wel dalen. Die zakt deze week met €3 naar €178.

De prijzen staan onder druk omdat er veel graan beschikbaar is en veel analisten verwachten straks goede oogsten. Het is gaan regenen in de Verenigde Staten. De neerslag komt te laat voor de wintertarwe, maar is goed voor de zomertarwe en mais. De tarweoogst is begonnen in China. De autoriteiten verwachten bovengemiddelde hectareopbrengsten. Ook in de EU, Oekraïne en Kazachstan staat het graan er goed bij.

Dat de graanprijzen niet helemaal in elkaar storten, komt door onzekerheden in de markt. Het is droog in delen van Rusland. Er komt in het nieuwe seizoen minder tarwe beschikbaar voor de export. Oekraïne heeft een derde minder kunstmest geïmporteerd, vanwege de devaluatie van de nationale munt. Dat gaat de hectareopbrengsten drukken van deze grote graanexporteur. In Turkije was het zo droog dat het graan slecht groeide. Nu regent het onafgebroken waardoor de kwaliteit ook nog eens achteruit holt. Dat land moet miljoenen tonnen graan kopen op de wereldmarkt. Bovendien is mais zo goedkoop dat het gezien de huidige olieprijs rendabel is om ethanol te produceren. Dat legt een bodem in de graanmarkt.

Prognose: markt is onzeker.

Of registreer je om te kunnen reageren.