Akkerbouw

Achtergrond

Goede prognose drukt koolzaadprijs

De koolzaadprijs staat onder druk. Het termijncontract dat in augustus afloopt, sloot maandag op de termijnmarkt in Parijs op €348 per ton. Dat is de laagste slotnotering voor een eerstaflopende termijncontract in jaren.

De prijs wordt gedrukt door goede oogstverwachtingen. Het Duitse marktbureau Oil World verwacht dat in 2014/2015 de wereld 511 miljoen ton van de tien belangrijkste oliehoudende zaden oogst. Dat is 3,2 procent meer dan dit seizoen. Het wordt dan het derde achtereenvolgende seizoen dat de wereld meer oliezaden produceert dan het verbruikt. Daardoor blijven de voorraden groeien. En dat drukt de prijs van alle oliehoudende zaden, waaronder koolzaad.

Vooral de oogst van sojabonen groeit. Volgens Oil World oogst de wereld volgend seizoen een record van 301 miljoen ton sojabonen. Dat is 6,1 procent meer dan dit seizoen. De productie van koolzaad en zonnebloemzaad valt volgend seizoen weliswaar wat lager uit dan dit seizoen, maar die oogsten waren dit seizoen heel erg groot. De productie van palmolie valt ook tegen. Oil World maakt wel het voorbehoud dat het groeiseizoen pas is begonnen. Er kan dus nog wel wat veranderen als het weer omslaat.

Net als de koolzaadnotering in Parijs, daalde maandag ook de prijs van sojabonen (novembercontract) van de nieuwe oogst op de termijnmarkt in Chicago. De notering van de oude oogst steeg (julicontract) wel. Dat komt omdat China veel sojabonen koopt in de VS. En in de VS zijn de voorraden bijna op.

Prognose: koolzaadprijs zakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.