Akkerbouw

Achtergrond

Goed weer Brazilië drukt suikerprijs

Het goede oogstweer in Brazilië drukt de suikerprijzen. Het augustuscontract sloot maandag op de termijnmarkt in Londen op $459,90 per ton. Dat is de laagste notering in vier maanden.

Brazilië produceert in seizoen 2014/2015 ongeveer 36,8 miljoen ton suiker. Dat is 1 miljoen ton minder dan dit seizoen. Ondanks dat de grootste exporteur in de wereld minder suiker produceert, staan de suikerprijzen onder druk. Dat komt omdat de wereld in 2014/2015 voor het vijfde achtereenvolgende seizoen meer suiker produceert dan het verbruikt. Brazilië oogst weliswaar minder suikerriet. Maar India, Mexico, Australië en de EU produceren meer suiker. De suikervoorraden in de wereld zijn ongekend groot en dat houdt een prijsstijging tegen.

De goedkope suiker maakt de productie minder interessant. Analisten verwachten dat productie en verbruik elkaar steeds meer naderen. In 2015/2016 zou het verbruik voor het eerst in zes jaar wel eens hoger kunnen uitvallen. Dat geeft ruimte voor een prijsstijging. Maar gezien de enorme suikervoorraden, zal zo'n prijsstijging langzaam gaan.

Prognose: suikerprijs daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.