Akkerbouw

Achtergrond

Eerste plantuien voldoende voor vraag

Bewaaruien zijn op. De markt moet zich nu voorzien van uien via import uit Spanje, vooral voor de grove sorteringen, en uit Nieuw-Zeeland, belangrijk voor leverantie aan de supermarkten. Overigens is de vraag naar uien beperkt.

In Nederland komen in het zuidwesten de eerste plantuien beschikbaar. De eerste zijn in week 24 gerooid. Dat zijn dan wel plantuien die voor de winter de grond in zijn gegaan en dankzij de erg zachte omstandigheden extreem vroeg zijn geoogst. Van de om zo te zeggen voorjaarsplantuien worden nu de eerste, nog erg groene percelen gerooid, of eigenlijk geslacht.  De opbrengsten zijn nog matig en variëren van 35 tot 40 ton per hectare. De prijzen voor directe levering liggen op €18 tot €20 per 100 kilo, maar dat is slechts een indicatie in de nog mistige overgangsmarkt. Oostenrijk heeft al meer aanvoer, van echte winteruien. Deze zijn aanzienlijk goedkoper. Het is kwetsbaar product dat daardoor alleen bestemd is voor korte termijnhandel binnen beperkt leveringsgebied, in ieder geval ongeschikt voor langer transport.

Gezien het vroeg afgelopen bewaarseizoen komen de plantuien niets te vroeg. Daarna is op voorhand een flinke toevloed van zaaiuien te verwachten. De groei gaat vooralsnog voorspoedig en de arealen zijn ten opzichte van 2013 uitgebreid.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.