Akkerbouw

Achtergrond

Dip in uienprijs achter de rug

Wat betreft de zaaiuien is het seizoen voor de handel bij de boeren grotendeels gedaan.

In het zuidwesten is al enkele weken geen beursnotering meer mogelijk omdat er nauwelijks of geen transacties meer plaatsvinden. Emmeloord noteerde donderdag 12 juni voor het laatst. In de IJsselmeerpolders is nog het een en ander aan uien te koop, maar zeker geen groot volume. Geschat op basis van een voor export beschikbaar seizoentotaal van 900.000 ton uien kan er nog 70.000, hooguit 80.000 ton aan uien van de oogst 2013 over zijn voor de periode tot en met de eerste week van juli, het einde van het export-boekjaar. De beurs Emmeloord gaf een vaste stemming aan, na juist sterke prijsdaling in de vorige week. Begin juni drukte extra aanbod uit de tweede schakel in de keten, sorteerders en verpakkers die met teveel aan uien kwamen te zitten. Eind mei waren nieuwe oogst buitenlandse uien concurrerender geworden ten opzichte van de dure Nederlandse uit de schuur (telersprijs stevig boven €20). Een flink aantal sorteerders en verpakkers stopt nu met de zaaiuien. De afzet is momenteel niet het grootste probleem, dat is de kwaliteit. Er is in de uien veel slijt, goede kwaliteit is schaars. Dat is basis voor enig herstel in de telersprijs én verlegt de aandacht naar de binnenkort beschikbare plantuien.

Prognose: prijsstijging.

Of registreer je om te kunnen reageren.