Akkerbouw

Achtergrond

Broccoliseizoen moeizaam van start

Het broccoliseizoen verloopt tot op heden moeizaam. De allervroegste teelten kampten nog met de concurrentie uit Spanje omdat de supermarkten nog niet ‘om’ waren.

In de afgelopen twee weken schommelt het prijsniveau wat, maar globaal ligt de prijs voor de beste kwaliteit op circa 60 cent per kilo. Voor sommige telers kan dat uit, voor anderen schiet dat tekort.

Sommige telers konden net wel profiteren van de aantrekkende prijzen nadat de Spaanse broccoli van de markt was, anderen waren net wat later en toen waren de prijzen alweer gezakt. In de komende week zijn er supermarktketens die een actieweek rond broccoli hebben. Zo'n actieweek gaat niet gepaard met hoge prijzen, maar als je voldoende volume mag leveren, kan het toch interessant zijn, aldus een teler. Een andere teler ziet via zijn afzetorganisatie wel vaste vraag bij een tweetal supermarktketens, maar hij voorziet ook veel concurrentie van met name Poolse broccoli in exportlanden als Tsjechië, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. "De prijs staat voortdurend onder druk." Mogelijk dat Nederland in de zomermaanden qua export wel een slag kan slaan. Daarbij kan het een voordeel zijn dat Nederland al vroeg aan de markt was, maar dat positieve effect betaalt zich dan later pas uit.

Campagne Big Bang Broccoli

De campagne Big Bang Broccoli oogst lof onder broccolitelers. In het kader van die campagne werd op het Museumplein in Amsterdam het afgelopen weekend door telers broccoli onder de aandacht gebracht. Toch lijkt de campagne het meer te moeten hebben van het trekken van aandacht in de media dan van dit soort acties op locatie. De telers die in Amsterdam waren, hadden een leuke middag, maar achteraf toch het gevoel dat het effect toch maar zeer beperkt was. Desondanks moet het roer in de tuinbouw om. "We moeten investeren in de markt; niet in productie verhogende machines. Productie hebben we meer dan voldoende, het gaat om het verhogen van de afzet", aldus een broccoliteler.

Tendens: constante productie met voorlopig gelijkblijvende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.