Akkerbouw

Achtergrond

Aspergeseizoen 2014 schoolvoorbeeld

Het aspergeseizoen 2014 gaat de boeken in als schoolvoorbeeld van hoe een aspergeseizoen zou moeten verlopen. Het seizoen begon vroeg, verliep geleidelijk qua productie en prijsvorming en ook kwalitatief waren er weinig klachten.

Er is nog een week te gaan tot de traditionele afsluiting van het aspergeseizoen op 24 juni. Voor menig teler is het seizoen echter al tot een einde gekomen, maar afhankelijk van het weer zal dat in de loop van de komende week voor vrijwel alle telers gelden. Niet alleen de consument heeft asperge niet langer op het netvlies, ook de horeca schakelt over naar een andere menukaart, nu meer zomers getint.

In de eerste weken van het verwarmde seizoen liepen de prijzen op tot boven 10 euro per kilo. Daarna zakte het niveau naar zo'n 5 euro voor de beste sorteringen, met nog een kleine opleving voor Pasen en Moederdag. De producties lagen gemiddeld 10 tot 20 procent hoger dan vorig jaar, maar dat is ook niet verwonderlijk gezien het verloop van het vorige seizoen. Ook de middenprijs komt gemiddeld genomen 10 tot 20 procent hoger uit. Dat betekent in grote lijnen meer kilo's tegen een hogere prijs. Daarmee valt het seizoen 2014 te typeren als 'ruim geslaagd'.

Op ZON fruit & vegetables zat de prijs voor AA Extra wit de afgelopen week tussen €2,02 en €4,05 per kilo. Vorige week was dat tussen €2,21 en €3,28. In de week voor Pinksteren lag de prijs tussen €3,04 en €4,72.

Bij The Greenery varieerde de prijs voor AA X-wit deze week van €2,40 tot €4,05 per kilo. Vorige week was dat €3,45 tot €4 en in de week voor Pinksteren €3,20 tot €4,50.

Tendens: op naar opnieuw zo'n seizoen!

Of registreer je om te kunnen reageren.