Akkerbouw

Achtergrond

Aardappeltermijnprijs na goede start weer iets lager

Met nog maar twee handelsdagen te gaan lijkt het juni-contract op het dieptepunt van dit seizoen te gaan sluiten. De noteringen van PCA/Fiwap (€4,00-5,00 ofwel -0,25) en Goes (onveranderd op €5-€7) konden daar op dinsdag 3 juni geen verandering in brengen.

Er zat aan het einde van vorige week een kleine opleving in met handel die op €6,50 gebeurde, maar meer dan een opleving blijkt het ook niet te zijn.
Met alleen de noteringen van Duitsland en Emmeloord voor de boeg staat de cash settlementprijs momenteel op €5,90 en is het slot van dinsdag à €6 een prijs die daar nagenoeg aan gelijk is. Omdat Emmeloord vorige week niet noteerde is echter voor Emmeloord een gemiddelde verandering meegenomen en kan in deze notering donderdag nog enige rek zitten. De Duitse notering staat al enkele weken onder druk en laten we op stabilisatie hopen voor de laatste notering.
De nieuwe oogst liet maandag een forse opleving zien van ruim €1 maar moest het grootste gedeelte van deze stijging daags erna alweer inleveren. Met een slot van €11,20 zakte de notering van het april 2015 contract weer €0,60 terug. Zoals al wel eerder aangegeven zijn het weersmarkten en daardoor af en toe grillig van karakter. Maar het wisselvallige weersbeeld dat nu afgegeven wordt voor de komende 10-14 dagen lijkt goed te zijn voor de verdere groei van de aardappelen en dus zakt de markt weer terug naar een laagste punt van €11. Dit ondanks een prijshoudende start op €11,80 en €11,90.
Voorlopig zullen de groeiomstandigheden het sentiment blijven bepalen en met heel de zomer nog voor de boeg kan de stemming nog vele malen gaan draaien op de termijnmarkt, daar was maandag al een goed voorbeeld van.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.