Akkerbouw

Achtergrond

Aardappeltermijnmarkt prijshoudend aan einde week

De termijnmarkt liet een prijshoudend slot zien aan het eind van de vorige week. De oude oogst sloot op €6,30 (-10 cent), met een hoogste prijs van €6,50 euro bij de opening. De omzet was relatief hoog met 205 contracten.

De bekendmaking van de cash-settlementprijs werd door Hemelvaart een dag uitgesteld en kwam uit op €6,10 (-50 cent). De koopbelangstelling kwam voort uit de hoop of verwachting dat de regionale beursnoteringen licht zouden kunnen verbeteren, door beperkt aanbod van enkele specifieke fritesrassen. De tijd voor een structurele  prijsverbetering op de termijnmarkt is echter kort met de laatste handelsdag op 5 juni al in het vizier. De openstaande positie daalde naar 948 (-3) contracten.

De nieuwe oogst liet vorige week een bodem zien rond €10,50 en sloot prijshoudend op €10,60 met een dagomzet van 149 contracten. De stabilisatie op de nieuwe oogst is niet onverwacht; door de vroege prijsdaling lijkt de koopbelangstelling zich sterker te ontwikkelen. De openstaande positie steeg naar 1.589 (+7) contracten en is daarmee zo'n 25 procent hoger in deze fase dan vorig seizoen.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.