Akkerbouw

Achtergrond 3 reacties

Aanhoudende druk op graanprijzen

De klad zit er flink in bij de tarweprijzen, zowel op de termijnmarkt als in de effectieve handel. De International Grains Council gaf in de jongste update van de prijsindexen een beeld van de wereldmarkt dat er niet om liegt. In mei is de waarde van tarwe en van mais met 5 procent gezakt. In eigen land daalden de telersnoteringen voor zowel de oude als de nieuwe oogst. Middenmeer bijvoorbeeld stelde de notering voor de oogst tarwe 2014 met €5,50 naar beneden bij.

De voor tarwe voornaamste factor die de prijzen drukt is het weer, dat zich de afgelopen twee weken voor de nieuwe oogst gunstig heeft ontwikkeld. Het effect is op de termijnmarkt zoals steeds het sterkst, omdat daar ook handel wordt gedaan door partijen die niet direct actief zijn in de graanhandel. Marktbureau Agritel verwacht daarom dat er na tien dagen van prijsdaling op de termijnmarkt in Chicago iets van een technisch prijsherstel zal optreden. De Amerikaanse tarwe is overigens minder concurrerend geworden in mei als gevolg van de waardestijging van de dollar ten opzichte van de euro. Dat drukt in de VS de markt ook.

De recente neerslag in de VS is grotendeels te laat gekomen voor de wintertarwe. Voor zomertarwe is het beeld positiever. De zaai-activiteiten in de VS liggen achter op schema, maar maken een inhaalslag. De omstandigheden voor de graanoogst van de EU zijn vooralsnog gunstig, wat bijdraagt aan de verwachting van een grote tarweoogst en wereldwijd toenemend aanbod op kortere termijn.

Prognose: prijsdruk houdt aan

Laatste reacties

 • A.B.Vink

  Paniek... Paniek... Paniekvoetbal?
  Kan iemand mij uitleggen hoe het komt dat met het laagste graan overschot in tijden en de verwachting dat de vraag naar graan alleen maar hoger wordt, de prijzen dalen? Er wordt volgens mij door de termijn handel een heel vies spelletje gespeeld. Eens zien wat de prijzen doen als we zelf de handen in elkaar slaan en met elkaar een maandje of 2 op onze graanoogst blijven zitten alvorens deze aan te gaan bieden op de markt. Er wordt zwaar gespeculeerd met onze producten... men koopt nu goedkoop in om dit graan vervolgens op te slaan en aan het eind van de winter duur te verkopen. Bepaal voor jezelf wat je bodemprijs is.... de graanprijzen gaan beslist weer omhoog. Waarom zou een ander er met de winst van ons zware werk vandoor moeten gaan?

 • joannes

  De Amerikaanse banken trekken zich verplicht door de US overheid terug uit de commodity handel, waardoor er nog minder voorraden worden aangehouden, en de handel in handen van een gespecialiseerde commodity handelaren komt, die minder belang bij voorraden en prijsstabiliteit hebben. Dus eerst trokken de Overheden zich terug en nu verplichten de US, in dit geval haar banken zich terug te trekken uit voorrraadbeheer.

 • D.J.

  Dit soort stemmingmakerij wijst er op dat we op de hoogste graanprijs ooit afstevenen

Of registreer je om te kunnen reageren.