Akkerbouw

Achtergrond

Aanbod tarwe tijdelijk krapper

De tarwenoteringen op de termijnmarkten in Parijs en Chicago dalen de laatste dagen. Maar de beurzen in Goes en Groningen noteren deze week hoger.

Beide beurzen verhoogden de tarweprijs met 2 euro. Verwerkers die niet genoeg tarwe hebben vóór de nieuwe oogst volop beschikbaar is, moeten bijkopen. Maar tarwe wordt steeds schaarser. De noteringen op de termijnmarkten in Chicago en Parijs dalen echter, omdat de handel voor het nieuwe seizoen een grote oogst verwacht.

Je ziet dit terug in de noteringen van de beurs in Middenmeer. De tarwenotering voor de oude oogst blijft deze week staan op 180 euro. De notering van de nieuwe oogst daalt met €2,50 naar €162,50 per ton. Het verschil tussen de prijs voor de oude en de nieuwe oogst is al opgelopen naar €17,50 per ton.

De verwachting is dat ook de noteringen voor de oude oogst gaan zakken. Het graan in Europa is ruim een week eerder rijp dan vorig jaar. De oogst is al begonnen in Spanje, het zuiden van Frankrijk, delen van Duitsland en Oost-Europa. Als het weer goed blijft, dan komt er snel veel graan af land beschikbaar. Dat drukt de prijzen omlaag. Analisten verwachten een grote graanoogst in Europa. Ook rond de Zwarte Zee wordt straks veel graan geoogst.

Daar staat tegenover dat het zo veel regent in de VS dat de gewassen er last van krijgen. In Argentinië stokt de maisoogst vanwege regen. Als het in Europa zo koel blijft als nu, dan schuift het oogsttijdstip naar achteren. Dat zou de prijsdaling eventjes kunnen temperen.

Prognose: tarweprijs daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.