Akkerbouw

Achtergrond 3 reacties

Zeer flauwe aardappelmarkt in neerwaartse spiraal

Hoever de aardappelnoteringen nog kunnen zakken is de vraag, nu de telersbeurzen vrijwel gelijke tred houden met de handelsnoteringen. Fritesgeschikt ging in Emmeloord donderdag met bijna twee euro's tegelijk onderuit. Dat is meer weergave van stemming dan marktontwikkeling. Er zijn uiterst weinig tot geen transacties.

De vraag naar verwerkingsaardappelen is minimaal tot nihil. Daarnaast stelt de export nog niet zoveel voor. Er gaan nu ook al aardappelen richting zetmeelproductie, uiteraard van minderwaardige kwaliteit. Bij de vlokkenindustrie is al geen volume meer plaatsbaar. Niet voor niets zakte de indicatieve notering van Verenigde Telers Akkerbouw voor fritesgeschikt 0/40 mm flink, met €2,25, naar €4,50 tot €5,00 per 100 kilo. Dat is amper meer dan de helft van wat ze rond de jaarwisseling nog opbrachten. Doorgaans wijzigt deze notering nauwelijks, maar sinds eind maart is hij vrijwel wekelijks bijgesteld.

Er is gaandeweg groeiend aanbod van telers die geen vertrouwen meer hebben in de markt. Daarnaast spelen bewaarproblemen met vooral Innovator. Dit zet extra druk op de ketel en brengt de markt in een neerwaartse spiraal.

Op de termijnmarkt is de stemming door de makelaars van De Vries & Westermann  omschreven als 'flauw, flauwer, flauwst', waarmee eigenlijk alles is gezegd. Door zwak prijsverloop voor het junicontract oude oogst is ook de koopbelangstelling voor april 2015 terughoudend. De notering hangt rond €12,00. Dat is minder dan de kostprijs.

Prognose: prijsdruk

Laatste reacties

  • koestal

    Meer patat eten is de oplossing

  • ikkethuis

    als ik kijk wat er geplant is, vrees ik het ergste voor dit jaar.

  • alco1

    De eerste aardappelen verrotten al.

Of registreer je om te kunnen reageren.