Akkerbouw

Achtergrond

Witlof beleeft lauwe opleving

Exact een jaar geleden werd voor witlof in de standaardsorteringen ruim meer dan een euro per kilo betaald. Bijna twee weken later zat de prijs weer op het ondermaatse niveau als voor de prijsopleving.

De trend lijkt zich min of meer te herhalen, want deze keer is er in de eerste helft van mei is er zomaar 20, 30 cent per kilo bijgekomen. De huidige prijsvorming zit overigens nog ver van die van vorig jaar: je kunt hoogstens zeggen dat witlof iets minder slecht betaald wordt dan de afgelopen maanden. Anders in vergelijking met vorig jaar is wel dat het voorjaar toen bijzonder laat op gang kwam en het juist in deze periode erg koud was.

Een insider houdt het erop dat de huidige 'opleving' het gevolg is van is een lagere aanvoer. "Rond deze tijd zie je dat altijd wel." Seizoenstrekkers houden het traditioneel vanaf deze periode –tegen de zaaiperiode voor de nieuwe wortels en met het op gang komen van de productie van veel buitengroente- voor gezien. In Nederland is dat patroon overigens minder sterk dan in België en vooral Frankrijk."

Dan is het de vraag of de huidige opleving doortrekt. Een zegsman bij BelOrta heeft er een hard hoofd in. Hij verwacht dat het huidige aanvoervolume niet sterk meer verandert, omdat er vanaf nu geen stoppende seizoenstrekkers meer bijkomen. Als de prijsvorming verder aantrekt, is dat vooral te danken aan het samenkomen van toevallige omstandigheden. We zien momenteel in België en vooral in Frankrijk wat meer vraag van verdere en onverwachte bestemmingen.

"Is de aanvoer iets minder bij een gelijkblijvende vraag, dan werkt dat door in de prijsvorming. Zo werkt de markt", reageert Gerard Korse van Quality Growers Nederland. "Dat is nu niet anders." Korse benadrukt die wetmatigheid met reden: "Er is geen idealer product dan witlof om rechtstreeks te produceren voor eindklanten. Als dat naar behoefte gebeurt, kan je een redelijke prijs vragen. Dat is wat anders dan met zijn allen tegen de klippen op blijven produceren, in afwachting van het moment dat de buurman omvalt. En wat dan?"

Volgens Korse is vraaggedreven produceren uiteindelijk de enige uitweg voor de sector. "We weten in december welke eindklanten we het volgende jaar hebben en wat hun behoefte aan witlof zal zijn. De meeste andere telersgroepen weten dat ook. Te veel produceren is niet zo'n kunst, maar dat de sector daardoor zijn eigen ondergang tegemoet gaat, is zonde. Daarvoor is witlof een te mooi product."

Of registreer je om te kunnen reageren.