Akkerbouw

Achtergrond

Verschil termijnmarkt en cash-settlement kleiner

Met nog drie handelsweken te gaan is de termijnprijs op de aardappeltermijnmarkt in Frankfurt gestabiliseerd. Het prijsverschil tussen de termijnmarkt en het effectieve prijsniveau heeft zich de afgelopen twee weken snel verkleind. Met een onveranderde slotprijs van €6,60 is het verschil met de cash-settlementprijs gekrompen naar 0,40 euro.

De cash-settlementprijs liet donderdag een forse daling zien naar €7 (-€1,10) door de verschillende prijsverlagingen eerder deze week. Ondanks de zwakke effectieve marktstemming is de verkoopbelangstelling op de termijnmarkt afgenomen en kon de termijnprijs zich licht herstellen. Of de effectieve markt eveneens  tot stabilisatie komt, zal de komende weken moeten blijken.

Het lage prijsniveau lijkt in ieder geval de mogelijkheden in de markt te verbeteren om extra afzetmogelijkheden te vinden in de vorm van export, zetmeel of vlokkenmarkt. De nieuwe oogst liet weinig beweging zien en heeft bodem gevonden rond het prijsniveau van €12,00 tot €12,50 per 100 kg. De groeiomstandigheden zijn in deze fase optimaal waardoor de ruimte voor een structurele spijsverbetering  voorlopig beperkt zijn.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.