Akkerbouw

Achtergrond

Uien duurder, markt wordt rustiger

De telersprijzen van de beurs Goes voor zaaiuien zijn dinsdag 6 mei weliswaar met 2 euro per 100 kilo gestegen, voor zowel 30 procent als 60 procent grof, het lijkt een na-ijl effect te zijn van de hausse van vorige week.

De stemming is sinds vrijdag in ieder geval een stuk gekalmeerd. De telers zijn weinig genegen om vrije uien te verkopen, maar de vraag in de markt bekoelt bij het huidige prijsniveau. Uien zijn elders, denk aan bijvoorbeeld Turkije, inmiddels concurrerend. Dat geldt vooral de afzet in in Oost-Europa. Rusland koopt nu meer (nieuwe oogst) in Egypte. Bijgevolg wordt er door sorteerders nu erg voorzichtig ingekocht en in het algemeen voor directe levering. Ze vermijden op termijn inkopen voor juni.

Prognose: prijs stabiliseert.

Of registreer je om te kunnen reageren.