Akkerbouw

Achtergrond

Tarwemarkt wacht op oogstprognose VS

Koninklijke Vereniging 'De Beurs' in Groningen verhoogde dinsdag de notering voor voertarwe met een euro naar 202 euro per 100 kilo.

Voergerst bleef op een prijs van 186 euro staan. Er is een rustige markt met nagenoeg onveranderde prijzen. De wijziging van de notering voor EU-voertarwe door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland was eveneens maar minimaal, in dit geval met een euro verlaging, naar 211 euro.

Op de wereldtarwemarkt is het ook rustig in de handel, maar het is stilte voor de storm. Men kijkt met spanning uit naar de oogstprognose die het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) vrijdagavond 9 mei uitbrengt op basis van peiling in het veld, bij de telers. Tegelijkertijd komt USDA met het maandelijkse Wasde-rapport over de situatie wereldwijd wat betreft vraag en aanbod (voorraden). Deze eerste oogstprognose van de VS zal belangrijke maatstaf opleveren voor de prijsvorming. De ervaring leert volgens de Amerikaanse agrarisch-economische site Farm Futures dat er na de eerste oogstprognose doorgaans pas weer prijswijzigingen van betekenis kunnen volgen in de periode net na het binnenhalen van het graan. Voor de tarweproductie in de VS wordt overigens behoorlijke tegenslag gevreesd als gevolg van de barre weersomstandigheden deze winter en voorjaar. De peiling moet opheldering geven over de mate waarin sprake is van uitwintering. Dit kan het aanbod aan tarwe verkleinen. Dat geldt ook voor de spanning in de regio rond de Zwarte Zee. Logistiek is daar vooralsnog geen rem op export, maar de teruggevallen financiële armslag in Rusland en vooral ook Oekraïne kan op middellange termijn de graanproductie sterk remmen. Er is nog voldoende compensatie in andere teeltgebieden, maar hierdoor lijkt er wel een bodem in de tarwemarkt gelegd.

Prognose: prijs voorlopig stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.