Akkerbouw

Achtergrond

Suikerprijs naar niveau vorig jaar

De suikerprijs kruipt langzaam richting het niveau van vorig jaar. Het eerstaflopende contract (augustus) op de termijnmarkt in Londen sloot maandag op $473,30.

Dat is nog maar 5 dollar lager dan de notering rond half mei vorig jaar. Begin dit jaar noteerde het eerstaflopende contract maar liefst 83 dollar lager dan een jaar eerder.

Daar zijn een paar oorzaken voor aan te wijzen. Begin dit jaar stevende de wereld voor het vierde achtereenvolgende seizoen af op een overproductie. De wereldvoorraad suiker groeit en dat drukt de prijzen. Daardoor zakte vorig jaar de suikerprijs geleidelijk omlaag.

Maar de suikermarkt lijkt steeds krapper te worden. De International Sugar Organisation verwacht dat er op termijn een eind komt aan de overproductie en dat er zelfs weer een tekort kan ontstaan. Dat gebeurt nog niet dit seizoen. Want nu is er nog te veel suiker. De ISO verwacht voor dit seizoen 2013/2014 een eindvoorraad van bijna 78 miljoen ton, ondanks dat Brazilië door droogte minder suiker produceert. Dat is een voorraad die maar liefst bijna de helft van het verbruik kan overbruggen.

Maar de lage suikerprijs stimuleert het verbruik. En het drukt de productie. Veel akkerbouwers in de wereld planten geen nieuwe suikerriet, vanwege de hoge investering en de gedaalde suikerprijs. Raffinaderijen sluiten of draaien op een laag pitje. Daarom verwacht de ISO volgend seizoen 2014/2015 nog maar net een evenwicht tussen verbruik en productie in de wereld. In 2015/2016 ontstaat weer een tekort. Dat is dan voor het eerst in zes jaar.

Prognose: markt is onzeker.

Of registreer je om te kunnen reageren.