Akkerbouw

Achtergrond

Suikerprijs begint uit te bodemen

De suikermarkt kalmeert. Dit jaar begon met een suiker-termijnprijs op zeer laag niveau, na daling die al in 2013 inzette. De wereldmarkt kreeg na drie jaar met overproductie wéér een te grote oogst in het vooruitzicht, met extra bijdragen van vooral Brazilië en Thailand aan toch al respectabele overschotten.

Dat de termijnprijs na wat schommelingen inmiddels rond het niveau van vorig jaar hangt is meer vanwege de destijds dalende tendens dan door serieuze opleving nu. Toch, de negatieve ondertoon is er enigszins uit. De internationale suikernoteringen zijn ten opzichte van april in ieder geval iets hoger. Dat is hoofdzakelijk het gevolg van tegenvallende oogstberichten vanuit Brazilië, blijkt uit rapportage van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland over de jongste bijeenkomst van het EU-suikercomité. Analisten verwachten een suikerrietoogst van 575 miljoen ton of wellicht zelfs 565 miljoen ton, terwijl eerder werd uitgegaan van 597 miljoen ton. De uiteindelijke productie van ruwe suiker (ook afhankelijk van de ethanolproductie) zal ongeveer 33,4 miljoen ton bedragen in plaats van 34,5 miljoen ton.

Voor het seizoen 2013/'14 voorzien de meeste analisten een suikeroogst die de consumptie overtreft, maar de erg lage suikerprijzen (amper tot niet kostendekkend) leiden tot minder aanplant. Productie en consumptie komen in seizoen 2014/'15 mogelijk weer in evenwicht. Daarnaast kan de verwachte komst van El Niño negatieve effecten op de suikeroogst hebben. De wereldvoorraden zijn echter gigantisch, voldoende voor een half jaar consumptie.

Prognose: prijs stabiliseert

Of registreer je om te kunnen reageren.