Akkerbouw

Achtergrond

Stemming op uienmarkt in mineur

De uienmarkt gaat een heel andere slotfase in dan menigeen had verwacht. De export is erg kalm, het gaat om relatief kleine hoeveelheden naar een grote reeks bestemmingen.

Het is echter de vraag of er nu veel meer dan 10.000 ton per week de grens over gaat. Verkoop van de uien gaat gaandeweg moeizamer, als gevolg van verruimd aanbod elders. Nieuwe Spaanse uien bijvoorbeeld zijn nu in Frankrijk te concurrerend voor de Nederlandse uit de bewaring. Afzetgebieden als Rusland en, voor de mindere kwaliteiten, Polen, kopen niet of nauwelijks. Als baalprijs geldt in doorsnee nu 25 euro per 100 kilo. De grove ui heeft anders dan eerder dit seizoen geen echte meerwaarde boven de middelfijne.

De telersbeurs Goes heeft inmiddels de laatste notering van het seizoen al uitgebracht. Deze kwam voor beide sorteringen weliswaar nog boven €20,00 per 100 kilo uit, het valt nu niet mee om die prijzen ook te realiseren. De uien die nog liggen bij de boer leveren hoofdbrekens op. Vrij verkoopbare komen her en der als extra en daardoor prijsdrukkend paniekaanbod naar voren. Al verkochte partijen zorgen voor discussies over het tijdstip van afleveren, want oplopend tarrapercentage gaat in deze periode extra wegen.

Prognose: prijs daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.