Akkerbouw

Achtergrond

Spaanse ijsbergsla zit nog in de weg

Deze week is in Noord-Brabant en Noord-Limburg de eerste ijsbergsla gesneden. Dat is extreem vroeg en het valt helaas wat ongelukkig uit, vanwege het feit dat er nog volop Spaans product op de markt is. Van primeurprijzen is daarom totaal geen sprake.

Het prijsniveau voor Nederlandse ijsbergsla ligt momenteel op €3,75 tot €4,50 per doos van tien stuks. "Iedere teler die al aan het snijden is, probeert bij supermarkten een voet tussen de deur te krijgen", omschrijft een teler de situatie. Verder is het ook nog lastig dat de Duitse en Belgische handel op 1 mei een vrije dag heeft, waardoor handelaren niet te bereiken zijn.

De berichten dat de Spaanse productie vroegtijdig zou stoppen en dat er mogelijk een gat zou vallen in de aanvoer tussen Spaanse en Nederlandse ijsbergsla, blijken niet waar. Er is nog steeds volop Spaans product op de markt. Het lijkt er meer op dat er een gat gaat vallen over een week of drie als de eerste piek van de Nederlandse aanvoer achter de rug is, omdat een aantal vroege plantingen bij elkaar gaan lopen. "We zijn gewoon te vroeg en het aanbod is ruim, maar daar heb je niets aan te willen."

De verwachting is wel dat een aantal supermarktketens het komende weekend gaan overschakelen van Spaanse naar Nederlandse ijsbergsla, waardoor de vraag naar Nederlands product zal toenemen. Dat hangt samen met het feit dat er vanaf nu voldoende aanbod is van Nederlandse ijsbergsla van goede kwaliteit. Hoe zich dat de komende weken gaat uiten in de prijsvorming is nog ongewis.

Prognose: stijgende aanvoer met een nog ongewisse vrije prijsvorming.

Of registreer je om te kunnen reageren.