Akkerbouw

Achtergrond

Sojaprijs hervindt stijgende lijn

De dit jaar aflopende contracten voor sojabonen op de termijnmarkt in Chicago hebben de stijgende lijn hervonden, na een relatief beperkte terugval van het prijspeil in de eerste weken van mei.

De Amerikaanse markt was eind vorige week overigens kalm, met het oog op een wegvallende beursdag op maandag jl. vanwege de viering van Memorial Day. De opwaartse tendens heeft veel te maken met de verder teruggelopen voorraden in de VS, in combinatie met de door zware regenval vertraagde oogst in Argentinië, één van de belangrijkste herkomstgebieden van soja voor de wereldmarkt. De waarde van sojabonen op de effectieve markt is sinds een piek begin maart nogal aan het schommelen geweest, zoals ook blijkt uit de wereldmarkt-prijsindex van de International Grains Council. Ze zijn de vorige week weer gestegen, naar een peil dat overeenkomt met dat in het vorige seizoen. Gezien de hoge sojaprijzen en de vertraging in zaaiactiviteit van mais in de VS wordt er al rekening mee gehouden dat Amerikaanse telers voor een deel mais ruilen voor sojabonen. Dat zal op termijn het aanbod vergroten. Ondanks de niet soepel verlopende oogst wordt er wereldwijd wel een grote productie voorzien. Dat toch de prijzen goed overeind blijven is het gevolg van verder toegenomen consumptie en handel. China is nog steeds grote inkoper.

Ondanks de stijgende lijn in de sojaprijzen valt de prijs van koolzaad, normaal sterk met de sojamarkt verweven, terug. De voornaamste reden is een verwachte overvloedige oogst in de EU, bij grote voorraden in Canada.

Prognose: soja duurder.

Of registreer je om te kunnen reageren.