Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Raming geeft tarweprijs forse tik

Het gebeurt niet zo vaak dat de tarwenotering in Groningen met €5 per ton omhoog of omlaag gaat. Het is dit seizoen pas de vierde keer dat de prijs in een week tijd zo'n verandering doormaakt. Dinsdag daalde de notering op de Groninger Graanbeurs met €5 naar €197 per ton. De prijsdaling is het resultaat van de grotere wereldvoorraden die worden voorspeld.

Ook elders dalen de tarwenoteringen stevig onder druk van de hogere voorraden die het Amerikaanse ministerie van landbouw voorspelt aan het eind van dit seizoen. Bovendien rekent het ministerie volgend seizoen op een verdere toename van de voorraden, mede omdat de oogstverwachting vooralsnog goed is van de wereldwijde tarweoogst. Daarbij plaatst het landbouwministerie weliswaar de kanttekening dat de prognose op dit moment erg speculatief is, maar de uitkomsten missen hun uitwerking niet in de prijsvorming.

Ook de noteringen voor de komende oogst komen hierdoor onder druk te staan. De tarwenotering voor de nieuwe oogst daalde op de beurs in Goes met €2,50 naar €180 per ton.

Prognose: zakkende prijzen

Eén reactie

  • farmerbn

    Hoe vaker de prijzen veranderen hoe meer winstmogelijkheden voor de speculanten. Ook boeren kunnen zo hun geld verdienen maar kunnen vaak het hoge risico niet nemen. Als voerfabrieken te duur gekocht hebbben dan wordt het krachtvoer gewoon wat duurder en als ze gunstig aangekocht hebben is dat direct hun winst (en gaat de krachtvoerprijs niet omlaag).

Of registreer je om te kunnen reageren.