Akkerbouw

Achtergrond

Prijsdruk in aardappelmarkt houdt aan

Voor telers met goede vrij verhandelbare fritesaardappelen in de schuur is het een zure gewaarwording dat de telersprijzen nog steeds onder druk staan.

In de vorige handelsweek, die op de internationale markt door de 1 mei-viering werd onderbroken, zakten de noteringen verder terug. Aan de eveneens verschraalde scores op de Eurex-termijnmarkt in Frankfurt is te zien dat er niet veel vertrouwen is bij de marktpartijen dat er veel herstel optreedt tot de komst van de eerste fritesaardappelen van de oogst 2014.

Die laten niet zo bar lang op zich wachten. Volgens Bureau Aardappelmarkt Informatie zouden er (onvoorziene omstandigheden daargelaten) al in de laatste week van juni de eerste fritesgeschikte aardappelen gerooid kunnen worden. Dat is zéér vroeg. Uiteraard kunnen dat niet meteen wereldschokkende hoeveelheden zijn, maar het reduceert de vraag op de vrije markt vanaf die tijd. Waar vorig jaar de late oogstovergang het bewaarseizoen 2012/2013 verlengde, dreigt nu juist verkorting.

Het begint op de aardappelmarkt door te dringen dat er voor de frites- en exportaardappelen van mindere kwaliteit andere bestemmingen mogelijk zijn bij het huidige prijspeil. De zetmeelproductie maakt er al gebruik van. Veel soulaas biedt dit echter niet. Door deze ontwikkeling staat er de laatste weken druk op de prijs van aardappelen bestemd voor de vlokkenindustrie en zelfs de voeraardappelen. Rotterdam verlaagde maandag dan ook niet alleen de noteringen van frites- en exportaardappelen, maar ook die van de aardappelen voor de puur industriële verwerking en fouragehandel.

Prognose: prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.