Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Prijsdaling aardappelen nog niet ten einde

Voor het eerst in tijden verscheen er maandag 19 mei een als 'rustig' omschreven marktstemming in de prijsnotaties van de beurs Rotterdam.

Het gold voor de export van kleiaardappelen, die een prijs scoorden van €8,50 tot €10 per 100 kilo (onveranderd). De prijzen zijn mogelijk tot een dusdanig niveau gedaald dat er meer schot komt in de buitenlandse verkoop. Overigens is de export dit seizoen bijzonder teleurstellend. Deze relatieve opsteker in de al maanden flauwe aardappelmarkt kon niet verhullen dat de prijzen van fritesgeschikte aardappelen en ook die van aardappelen voor de industriële verwerking tot vlokken en dergelijke, verder wegzakken. Rotterdam zette voor fritesgeschikt geleverd binnen Benelux en Duitsland €6 tot €8,50 op het bord, wat weer 50 cent minder was dan een week tevoren. Van de telersprijzen is de meest recente fritesnotering, die van Verenigde Telers Akkerbouw op vrijdag 16 mei, ook stevig gekelderd, met €1,25 euro naar €6,50 tot €9,50.

Zeer sterk bepalend voor het zo zwakke verloop van de markt is de verwachting dat de aardappelen van de vroege oogst vlot beschikbaar komen. Een signaal wat dat betreft is dat de veiling van de primeurs in het Zeeuwse Tholen op donderdag aanstaande plaats heeft. Dat is bijna drie weken eerder dan vorig jaar. Normaal is de eerste week van juni. De verwerkers kunnen het mogelijk simpel uitzingen met al ingekochte partijen. Meeleveren is nog steeds troef in het systeem Agriprins, dat een beeld geeft van de rechtstreekse transacties tussen de telers en de verwerkers, die overigens een recordhoeveelheid al gebruikt hebben.

Prognose: prijsdruk.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.