Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Prijs nieuwe oogst aardappelen blijft zakken

De Belgapom-notering bleef vrijdag 23 mei staan op €5,00 voor Bintje. Ook Fontane noteerde €5,00 en Challenger €5,50. De Franse SNM bleef ook onveranderd staan op €5,00. Hierdoor was er op de termijnmarkt voor de oude oogst weinig omzet en verandering in de termijnprijs.

Daags ervoor kwam de cash settlement op €6,60 uit, een daling van 40 eurocent. Met de noteringen van Belgapom en SNM kon de prijs zo'n 10 eurocent stijgen op de termijnmarkt. De handel was beperkt met 27 contracten, maar vond plaats op €6,40 en €6,50 en het slot voor deze week is daardoor op €6,40 uitgekomen.
Voor de nieuwe oogst blijven de omstandigheden goed. Neerslag en goede temperaturen zorgen voor een bedrukte stemming op de termijnmarkt voor het april 2015-contract. Net als de meeste dagen de afgelopen week liet de termijnmarkt een daling zien en kwam het slot op €11,50 uit, een daling van €0,20 en voor dit contract het laagste slot tot nu toe.
Het is echter nog wel rustig op de termijnmarkt en het aanbod komt niet in groten getale door, maar met de vroege start, de uitbreiding van het areaal en voorlopig prima groeiomstandigheden heeft de termijnprijs het moeilijk. Eén of twee droge, hete weken in juni of juli kunnen echter de stemming zo weer doen omslaan. Het is, zolang de zomer nog moet beginnen, iets waar rekening mee gehouden moet worden. Momenteel speelt dat niet en blijft de markt onder druk staan. Er is nu een weermarkt en we zullen ook na het weekeinde de weersvoorspellingen weer nauwlettend in de gaten gaan houden.

De Vries & Westermann

Eén reactie

  • Tiny1946

    Hoe durft deze prijs vermelden voor 1 kg aardappelen

Of registreer je om te kunnen reageren.