Akkerbouw

Achtergrond 1135 x bekeken

Positief Wasde-rapport duwt prijzen omlaag

De graan- en sojaprijzen stegen vorige week door droogte en onrust in Oekraïne. Maandag daalden ze door de eerste prognose van USDA voor 2014/2015.

Vorige week anticipeerde de handel op de eerste oogstprognose voor het nieuwe seizoen 2014/2015 van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). De verwachting was dat de oogsten gaan tegenvallen. De tarwe in de VS, Australië en rondom de Zwarte Zee heeft last van droogte. De inzaai van mais en sojabonen in de VS is ernstig vertraagd door regen. Van de mais was begin vorige week 29 procent gezaaid. Normaal zit bijna de helft in de grond. De Amerikaanse akkerbouwers hebben pas 5 procent van de sojabonen gezaaid, de helft van wat gebruikelijk is. Een korter groeiseizoen geeft meer kans op lagere opbrengsten, redeneerden de handelaren op de termijnmarkten. Bovendien staat Oekraïne aan de rand van een burgeroorlog. In Parijs steeg het tarwecontract voor de nieuwe oogst (november) vorige week dan ook met €1,25. Vrijdag sloot het contract op €207,25 per ton. Mais van de nieuwe oogst (novembercontract) werd over de hele week gerekend 50 cent duurder en sloot vrijdag op €190,50. Ook in Chicago stegen vorige week de noteringen van tarwe, mais en sojabonen voor de nieuwe oogst.

Maar USDA is in de eerste prognose erg positief over de oogst. De tarweoogst in de VS is weliswaar de laagste in acht jaar. Maar voor de hele wereld rekent USDA op een tarweoogst van 697 miljoen ton, de één na hoogste ooit. De wereld produceert 979 miljoen ton mais, evenveel als het record van dit seizoen. De productie van sojabonen bereikt een record van bijna 300 miljoen ton.

Het landbouwministerie maakt wel een kanttekening. De gewassen op het noordelijk halfrond beginnen net aan het groeiseizoen of moeten zelfs nog worden gezaaid. Het zaaien op het zuidelijk halfrond start pas over enkele maanden. Het maakt de prognose sterk speculatief, schrijft USDA in de toelichting. Ondanks dit scherpe voorbehoud had het Wasde-rapport maandag een sterke invloed op de prijzen. Tijdens de handelsdag daalden alle noteringen van tarwe, mais en sojabonen op de termijnmarkten, zowel in Parijs als in Chicago.

Of registreer je om te kunnen reageren.