Akkerbouw

Achtergrond

Plafond uienprijzen komt in zicht

De uienhandel blijft doorlopen in een vaste marktstemming. De telersprijzen zijn in enkele weken omhoog geschoten, met stappen van enkele euro's tegelijk.

De grens van 30 euro voor 100 kilo 60 procent grof komt in beeld. Veel van de exporten gaan momenteel richting Oost-Europa, te weten Tsjechië, Roemenië, Hongarije, de Baltische staten en ook nog wel Rusland. Dichterbij zijn het Verenigd Koninkrijk en Italië ook aan de markt. Daarbij gaat het om de betere kwaliteiten, bestemd voor het supermarktkanaal, anders is de hoge telersprijs uiteraard niet door te berekenen in de baalprijs. De prijzen ondervinden in de bestemmingen met minder draagkrachtige consumenten onderhand wel weerstand. Denk aan vooral Afrika en toch ook Rusland. De concurrentie op de wereldmarkt neemt daardoor dan ook toe voor de Nederlandse exporteurs. Voor Rusland zijn Egypte en op korte termijn Turkije zowel wat betreft product als prijsniveau geschikte leveranciers. In het westen van de EU komt Spanje onderhand op dreef met de uien van de nieuwe oogst. Frankrijk is daarvoor een bestemming. De uienklant op de Duitse markt raakt bij de huidige hoge prijzen meer geïnteresseerd in Nieuw-Zeelandse uien. De snelle stijging van de telersprijzen zal remmen, mogelijk stabiliseren, zodra de vaart eruit raakt op export.

Prognose: lichte prijsstijging.

Of registreer je om te kunnen reageren.