Akkerbouw

Achtergrond

Peenmarkt zucht onder erg lage prijzen

De laatste peen-noteringen van de telersbeurs Emmeloord boden donderdag een troosteloze aanblik. Het prijspeil van bewaarpeen nadert het nulpunt. En dat betreft dan nog een goed product.

Erg ruime aanvoer van nieuwe oogst, bij matige vraag, is er debet aan. Frankrijk levert inmiddels volop en uit de Duitse Palts en uit Limburg is vanaf volgende week vroege peen te verwachten. Dat levert voor peen van zuidelijker herkomst zware prijsdruk op.

Bij het rooien stelt men zich in Spanje en Portugal nu de vraag of de kostprijs terug te verdienen is. Zo niet, dan laat men de wortelen staan. In week 21 bracht Franse B-peen in big-bags 22 cent op, dat is franco Duitsland 27 tot 28 cent. Spaanse leveranciers moeten meer transportkosten doorberekenen vanaf hun locatie in het zuidwesten (7 cent meer dan de Fransen) en kunnen niet concurrerend aanbieden, als ze tenminste uit de kosten willen komen.

Prognose: prijsdaling.

Of registreer je om te kunnen reageren.