Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Markt bloemkool mooie ratjetoe

De eerste Nederlandse bloemkolen uit de vollegrond zijn in de week voor Pasen al gesneden. Dat is extreem vroeg. Het prijsniveau zit deze week ruim boven de euro per stuk voor de zessen.

Hoe anders kan een seizoen zijn. Vorig jaar rond deze tijd moesten de bloemkolen nog uit de grond gekeken worden, dit jaar vliegen ze al min of meer rond je oren. Het voordeel is dat het seizoen dit jaar veel langer zal zijn en dat komt normaal gesproken de prijsvorming ten goede. Het nadeel is dat er op dit moment een enorme diversiteit aan bloemkolen op de markt is in diverse sorteringen en verpakkingen en van diverse kwaliteit. Want naast de eerste bloemkolen uit de vollegrond is er nog bloemkool uit de kas, is er nog een restje winterbloemkool in Noord-Holland - die in Zeeland is op - en ligt er nog bloemkool uit Spanje en Frankrijk in de schappen.

De prijsvorming voor de voorjaarsbloemkool uit Nederland en België is op dit moment goed. Veiling REO noteerde deze week prijzen van €1,10 tot €1,75 per stuk voor de zessen. Vorige week lag dat op een niveau van 99 cent tot €1,67. Op ZON fruit & vegetables was dat in die week rond 80 cent en deze week oplopend van 83 cent naar €1,39. Op Belorta worden deze week prijzen van €1,28 tot €2,11 genoteerd en ook vorige week lagen de prijzen ruim boven 1 euro. De prijsvorming bij The Greenery blijft daarbij iets achter omdat daar de vroegste voorjaars kolen nog niet aan de markt zijn. Kortom, mooie prijzen voor mooie bloemkool.

Tendens: constante aanvoer met prijzen op niveau.

Laatste reacties

  • de Vries

    Informeel geformuleerd.

  • koestal

    dat is wel een mooie bloemkool

Of registreer je om te kunnen reageren.