Akkerbouw

Achtergrond

Lichte prijsdruk uien

De uienprijzen staan sinds het begin van deze maand enigszins onder druk. Dat geldt vooral voor de bovenkant van de notering.

Op de beurs van Emmeloord daalde de telersprijs tussen week 18 en week 20 met €2,50 naar €25,50. Dat was nog altijd ruim €10 meer dan in 2013.

Er zijn twee oorzaken voor die prijsdaling. Ten eerste is de vraag uit het buitenland wat minder geworden. Cijfers van KCB/GroentenFruit Huis onderbouwen dat. Tussen week 10 en 14 werd 78.000 ton uien geëxporteerd. Dat was in de afgelopen vijf jaar gemiddeld nog 84.000 ton. In de periode ervoor gingen er juist meer uien de grens over.

Nederland heeft binnen Europa vooral last van de nieuwe oogst uit Spanje. Dat land heeft de export in de EU grotendeels overgenomen. Daarbij is er nieuwe concurrentie op de markt gekomen. Die komt vooral uit Egypte, Turkije en Nieuw-Zeeland. Importerende landen krijgen steeds meer keuze.

Daarnaast wordt de kwaliteit van de Nederlandse uien steeds iets minder en komt er door de dalende prijzen iets meer aanbod van speculanten op de markt. Dit lijkt echter geen structurele tendens. De markt is even wat nerveuzer. De prijzen kunnen nog iets verder zakken, maar daarna blijven ze stabiel.

Prognose: gelijk tot iets lager.

Of registreer je om te kunnen reageren.