Akkerbouw

Achtergrond

Licht herstel termijnprijs aan einde week

Na een erg flauwe handelsweek kon de aardappeltermijnprijs zich vrijdag licht herstellen. Na een onveranderde opening was de stemming goed prijshoudend en klom de markt weer boven de grens van 8 euro.

Met een dagomzet van precies honderd contracten sloot de termijnmarkt op €8,20 (+50 cent). Ook de nieuwe oogst profiteerde van de vriendelijke stemming aan het einde van de week met een hoogste prijs van €13,00 en een slotprijs van €12,90 (+40 cent). De omzet bedroeg 81 contracten. De effectieve noteringen waren ondanks het prijsherstel van de termijnmarkt nog niet beter. Belgapom en SNM Frankrijk daalden beiden nogmaals een halve euro naar €7,00 en €7,50 voor de Bintje-noteringen. De cash-settlementprijs van deze week werd door de 1 mei-vieringen pas vrijdag bekendgemaakt en kwam uit op €9,20 (-60 cent).

Het stemmingsbeeld in de effectieve markt is nog nauwelijks gewijzigd, maar door het lagere prijsniveau lijken de kansen voor uitwijkmogelijkheden voor het overaanbod te verbeteren (zetmeel, vlokken en export).  De termijnprijs heeft al veel van de negatieve stemming in-geprijsd, maar voor een structureel prijsherstel lijkt het nog te vroeg. Door de onderwaardering ten opzichte van het effectieve prijsniveau is de verkoopbelangstelling echter afgenomen.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.