Akkerbouw

Achtergrond

Handel in zaaiuien staat op laag pitje

Verpakkers en sorteerders ruimen steeds meer partijen uien met mindere kwaliteit op voor telers. Dat drukt op een markt met bescheiden vraag de prijzen in een neerwaartse spiraal. Weliswaar gaat de prijsdaling nog niet bijzonder hard, in de eindfase van het seizoen dat zich lang heeft gekenmerkt door een vrij krappe beschikbaarheid van uien.

Emmeloord heeft de melding van de marktstemming veranderd in rustig. De omslag gaat overigens geleidelijk. Van de verwerkers en sorteerders gaat een deel nog door met de uien van de oude oogst, sommigen stoppen en weer anderen gaan over op product van de nieuwe oogst uit landen als Turkije, Egypte en Nieuw-Zeeland. Er is steeds meer keuze en dankzij het nog hoge peil van de telersprijzen in Nederland is dat de moeite waard. De kwaliteit van de Nederlandse ui wordt er bovendien niet beter op. Uit mechanisch gekoelde bewaring komen nog wel goede uien, maar luchtgekoeld product vertoont onderhand veel slijt.

Op grond van de meest recente cijfers over de export is te verwachten dat de nog aanwezige voorraden zullen worden opgemaakt. Misschien geeft de dit jaar vroeg vallende ramadan de uienafzet in Afrika een extra zet. Aan de andere kant ziet het er naar uit dat er twee tot drie weken eerder dan normaal de eerste plantuien kunnen worden geoogst. Dat reduceert de vraag naar zaaiuien.

Prognose: prijsdaling

Of registreer je om te kunnen reageren.