Akkerbouw

Achtergrond laatste update:31 jul 2015

Gezocht: Beste Gewasbeschermer 2014

Boerderij zoekt de Beste Gewasbeschermer 2014. Wie beheerst de gewasbescherming tot in de puntjes? Test uzelf en doe mee.

Een goede gewasbeschermer is op alle fronten duurzaam bezig. Hij haalt een goed landbouwkundig resultaat met de aanpak van zijn gewasbescherming. Daarbij streeft hij naar een zo hoog mogelijk financieel resultaat. Oftewel: met zo min mogelijke inspanning en een zo laag mogelijke inzet van middelen een zo maximaal mogelijk resultaat behalen. Dat alles ook nog tegen de achtergrond van een zo laag mogelijke milieubelasting en een zo groot mogelijke veiligheid.

Het is alles bij elkaar geen geringe opgave, al is het wel zo dat verschillende eisen aan goed spuitwerk vaak in elkaars verlengde liggen. Als je als plantenteler het ene goed doet, voldoe je vaak automatisch aan één of meer van de andere criteria. Vanzelfsprekend is het allemaal niet, en dat maakt gewasbescherming tot een activiteit die hoge eisen stelt aan het vakmanschap van de teler. Niet voor niets stelt de overheid via de verplichte spuitlicentie eisen aan het vakmanschap van toepassers van gewasbeschermingsmiddelen.
Boerderij doet daar in samenwerking met Syngenta Crop Protection nog een schepje bovenop en organiseert de wedstrijd Beste Gewasbeschermer 2014. Vanaf deze week gaat Boerderij op zoek naar toppers in de gewasbescherming.

Zo doet u mee

• Meedoen is heel eenvoudig. Op www.boerderij.nl/beste-gewasbeschermer staat lijst met vragen over gewasbescherming. Als u deze lijst invult en instuurt, doet u mee aan de wedstrijd.
• De vijf beste inzenders worden finalist voor de 
titel Beste Gewasbeschermer 2014.
• Een deskundige jury bezoekt de vijf finalisten. Zij worden kritisch aan de tand gevoeld over hoe ze de gewasbescherming op hun bedrijf vormgeven.
• Deze beoordeling levert ten slotte de akkerbouwer of loonwerker op die zich Beste Gewasbeschermer 2014 mag noemen.

Kennisvergroting staat voorop

De wedstrijd levert alle deelnemers wat op.
• Het invullen van de vragenlijst is een prima toets om te zien waar u staat qua kennis. Vergroting van kennis en begrip van gewasbescherming is hét doel van deze wedstrijd. Alle deelnemers ontvangen terugkoppeling van hun resultaat.
• U maakt kans uitgenodigd te worden voor een minisymposium over een gewasbeschermingsthema.
• Onder de deelnemers verloot Boerderij een 
TractorCam-camerasysteem van Bio Enterprise.
• De winnaar ontvangt een quad ter waarde van €5.000 én een uniek emaille bord ‘Beste Gewasbeschermer 2014’ om aan de gevel te schroeven.
• Syngenta Crop Protection stelt een Heliosec beschikbaar, een opvangbak om in het spuitseizoen tankrestanten in op te slaan, ter waarde van €5.000.

Goede communicator

Goede gewasbescherming gaat verder dan spuiten, juiste middel- en dopkeuze en goede weersomstandigheden. Gewasbescherming is integraal onderdeel van de bedrijfsvoering en komt terug in bouwplan en rassenkeuze. Dat blijkt uit de vragenlijst, en is belangrijk bij de definitieve beoordeling van finalisten.
Daar komt bij dat de teler van nu goed in staat moet zijn aan mensen om hem heen te vertellen wat hij doet, hoe hij het doet en waarom. Alleen het feit dat middelen wettelijk zijn toegelaten is in dit opzicht niet genoeg. De teler moet zijn licence to applicate dichtbij huis verdienen. Hij moet anno 2014 een communicator zijn, kunnen luisteren en uitleggen. Daarop beoordeelt de jury de finalist ook.
Kortom, goede gewasbescherming omvat meer dan het juiste gebruik van machines en middelen. Daarom hebben we de wedstrijd omgedoopt van Beste Landbouwspuiter naar Beste Gewasbeschermer. De nieuwe naam doet meer recht aan de ziekte- en plaagbestrijding tegenwoordig.
Boerderij zoekt de teler die de gewasbescherming juist inpast in het bedrijfsmanagement. En die óók nog eens een goede toepasser is van de juiste middelen. Daar zijn er in Nederland veel van. Boerderij zoekt nu de beste.Leidraad is duurzaamheid

De wedstrijd Beste Gewasbeschermer 2014 is een initiatief van Boerderij in samenwerking met Syngenta Crop Protection. Spuitmachinefabrikanten Amazone, Hardi en Dubex bieden ondersteuning samen met agrospecialist 
Bio Enterprise. De partners willen bijdragen aan verhoging van het kennisniveau van boeren en tuinders. Leidraad is duurzaamheid in brede zin: landbouwkundig, financieel en op het gebied van milieu en veiligheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.