Akkerbouw

Achtergrond

Fritesnotering zakt onder kostprijs

De aardappelnoteringen voor fritesgeschikt zakken tot onder de kostprijs.

Waar aanvankelijk stabilisatie leek te komen, dalen de telersprijzen bij uitblijvende vrije handel verder, met 25 cent (Goes) tot meer dan een euro per 100 kilo (Emmeloord). De bovenkant van de 'fritesprijzen' in het systeem Agriprins, voor directe handel tussen teler en verwerker, ligt rond de 10 euro. Het gaat nog dikwijls om meeleveraardappelen, maar niet meer uitsluitend. Onder de transactiemeldingen duiken ook partijen Markies en Agria op. Aanbod van minder houdbare partijen neemt toe.

De naar gebleken ruimere restvoorraad fritesaardappelen in België en de onveranderd minimale vraag van verwerkers drukken daar de prijs nog sterker. Van export gaat geen stimulans uit.

Prognose: prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.