Akkerbouw

Achtergrond

Bewaarpeen noteert weggeefprijs

Peen uit bewaring wordt hoofdzakelijk nog aangevoerd op basis van vaste afspraken: contractleverantie.

Vrije handel is er nauwelijks meer en dan nog tegen ronduit gekelderde prijzen, veroorzaakt door drukkend aanbod. De telersbeurs Emmeloord verlaagde donderdag 8 mei de noteringen voor B-peen en schaaltjespeen met 2 euro en 3 euro. De kwaliteit gaat ook nog eens hard achteruit (veroudering vooral), maar de mindere peen is vrijwel niet te verkopen. Voorlopig lijkt het gedaan met de oude oogst. Voor de grovere sortering is er wat meer respijt, maar de fijne peen is er nog hooguit vier weken iets van een markt. Echter, vroege peen uit Zuid-Europa (Spanje, Portugal, zeer binnenkort Frankrijk) is inmiddels volop te koop. Prijsindicatie voor gewassen B-peen in big bags uit Spanje is 34 tot 35 euro per 100 kilo franco Duitsland. De Duitse supermarkten zijn er nu grootscheeps op overgegaan. B-peen van afgedekte teelt uit de Duitse Palts is net als de eerste vroege peen uit Limburg te verwachten in de tweede week van juni. Dit seizoen zal er overigens minder tijd zitten tussen de aanvoer van peen uit teelt onder plastic en die van de koude grond, dankzij het warme voorjaar. Kortom, het toch al ruime aanbod peen verbreedt ook nog eens wat betreft herkomst.

Prognose: flauwe markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.