Akkerbouw

Achtergrond

Aspergeseizoen verloopt zonder uitschieters

Het aspergeseizoen verloopt tot dusver naar tevredenheid. Er zijn nog geen pieken in de aanvoer geweest en de prijs is na Pasen weliswaar gezakt, maar bevindt zich nog altijd op een vrij redelijk niveau van rond de €4 per kilo voor de beste kwaliteit.

Vandaag noteert ZON fruit & vegetables €3,84 voor de kwaliteit AA X-wit en The Greenery €3,90. Bij ZON piekte de prijs afgelopen maandag tot €5,23. In de week daarvoor werd gemiddeld €3,95 genoteerd. Bij The Greenery was dat €4,30. Daar werd over de periode sinds 5 mei op vrijdag 16 mei de hoogste prijs gescoord van €4,60.

In grote lijnen nam de aanvoer op de veilingen vanaf week 14 wekelijks met ongeveer de helft toe en sinds week 19 zit de aanvoer op een vrij stabiel niveau. Ten opzichte van vorig jaar is de gemiddelde prijs tot nu toe wat minder, maar de productie is wel ongeveer tweeënhalf keer zoveel. De vraag van de handel is goed, mede omdat dit jaar de zuidelijke landen eerder van de markt zijn verdwenen. Daarom is er meer ruimte voor export naar bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje en Italië.

Opvallend is nog dat er dit jaar minder asperges worden aangevoerd in de sortering AAA. Mogelijk vindt dat zijn oorzaak in het uitblijven van een echte winterse periode. Verder loopt de kwaliteit door de warme dagen die er deze week geweest zijn, wat terug. Dat uit zich in meer kromme asperges en meer losse koppen. Ook de dikte neemt wat af, wellicht mede omdat het seizoen al vroeg begonnen is.

Een voorspelling voor de nog komende vier weken blijft voor een product als asperge lastig. Daarvoor is de aanvoer te veel afhankelijk van het weer. Mocht er geen langdurige warme periode komen, dan is de verwachting dat het seizoen rustig naar het einde toe kabbelt.

Tendens: gelijke aanvoer met stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.