Akkerbouw

Achtergrond

Wisselende reactie op cijfers VS

De graanmarkt reageert wisselend op de nieuwe cijfers van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) over voorraden en verwachte arealen, die maandagnacht zijn gepubliceerd.

Tarwe en mais werden dinsdag duurder op de termijnmarkt in Parijs. In Chicago daalde de tarweprijs, maar mais werd duurder. Woensdag tijdens de handelsdag werden tarwe en mais goedkoper in zowel Parijs als Chicago.

Sojabonen profiteren van de nieuwe cijfers. De noteringen van de oude oogst blijven de laatste dagen maar stijgen in Chicago. Dat komt omdat de VS een erg kleine voorraad soja heeft. Die is aanzienlijk geslonken door de enorme aankopen van China. Ook de prijzen voor de nieuwe oogst stegen flink op dinsdag, ondanks dat de akkerbouwers in de VS dit voorjaar een recordareaal inzaaien. Blijkbaar wordt de lage voorraad door de handel zwaarder ingeschat dan de groei van het areaal.

De tarweprijs wordt in de VS gedrukt doordat er neerslag is gevallen in de droge gebieden. Maar deskundigen melden dat de tarwe in sommige streken al verkleurt door het watergebrek. Daar kunnen de telers geen hoge opbrengsten meer verwachten.

De maisprijs steeg maandag en dinsdag in Chicago. Ondanks dat de maisvoorraad in de VS 30 procent groter is dan vorig jaar. Maar toen was de voorraad extreem klein vanwege de zeer slechte oogst van 2012. De handel had een grotere maisvoorraad verwacht, omdat de VS vorig jaar een record aan mais van de akkers haalde. Omdat die verwachting niet uitkwam, steeg de maisprijs.

Prognose: tarweprijs staat onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.