Akkerbouw

Achtergrond

Verse aanvoer drukt prijs op peenmarkt

De uitvoer van peen is in de afgelopen maanden klein geweest. De prijzen staan momenteel onder druk, anders dan vorig jaar april. Destijds was er vanwege het koude voorjaar dan ook veel minder (blad-)groente te krijgen dan nu.

Feitelijk ontbreekt de vraag bij consumenten. Wat er nu aan peen weggaat, heeft hoofdzakelijk bestemming Rusland en de oostelijke EU-lidstaten zoals Hongarije, Polen, Kroatië. Overige bestemmingen, binnen de EU, worden bediend door landen als Denemarken en vooral Engeland. Daar rooit men verse peen, uit afgedekte percelen. Dergelijke peen heeft kwalitatief voorkeur boven Nederlandse uit bewaring. Vanwege de relatief warme dagen in maart moet er nu ook veel de grond uit, wat het aanbod nog eens doet oplopen. Dat is prijstechnisch gezien dus een extra domper. Als het warm blijft kan de peen in Engeland beginnen te schieten en bestaat de kans dat rond Koningsdag de Britten door hun beschikbaar volume heen zijn. Het ruimt bij hen nu immers al snel op.

Middenmeer verlaagde woensdag 2 april de notering voor C/D-peen met een euro naar 9 tot 15 euro per 100 kilo. Emmeloord hield het daags erna op 14 tot 16 euro (-1,50). De echt goede peen levert nog altijd 17 tot 18 euro per 100 kilo op, over de hele linie is echter de kwaliteit niet om over naar huis te schrijven.

Prognose: prijs daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.